Säkra din data

Det finns flera typer av skadlig kod. Skadlig kod kan man få in i sin dator genom t.ex  att klicka på en länk eller att öppna en websida där det placerats skadlig kod. 

Virus

Ett virus är ett program som du får in av misstag i din dator och det gör en massa konstiga saker t.ex:
  • Skickar mail från din dator utan att du vet av det
  • Förstör dina filer
  • Installerar mer programvara
  • Stjäl dina lösenord


Malware

Kallas ofta Oönskad programvara, dvs ett program som inte gör någon nytta och endast tynger ner din dator. Det kan vara t.ex an annons som dyker upp på en webbsida som säger ungefär:
"Din dator har 346 virus klicka här för att ta bort dessa", det som händer är att du installerar ett program som påstår att den vill ta bort skräp och för att göra det behöver du köpa det programmet.
Mitt råd är att du tar bort det programmet.
En hjälp kan då vara Malwarebytes 


Ransomware
Kommer ofta som en länk i ett mail som krypterar dina filer. Du får sen ett "erbjudande" att dekryptera filerna om man betalar.
Mitt råd är att aldrig betala utan man har istället en bra backup så att man kan återställa sina filer.
Om du kör Windows 10 och Onedrive så har du ett bra skydd både mot kryptering och återställning av filer.


Annonsprogram
Annonsprogram kommer i din webläsare och dom placeras där utifrån dina inlägg på Facebook, Instagram, Twitter samt sökningar via t.ex Google. Vill du minska antalet annonser kan du använda sökmotorer som inte spårar dig. Det finns en hel del här.
 
Spam
Skräpmail som du får till din mailbox.

  • Klicka INTE på länkar i mail om du inte säkert vet vad som kommer att hända.
  • Skriv ALDRIG in ditt användarnamn och lösenord eftersen du klickat på en länk om du inte är helt säker på att det är en "bra" länk.
  • Klicka INTE på att du vill avregistrera dig från ett spammail, spammaren får då bara en kvittens på att mailadressen läses av en människa.
  • Om du får ett mail som t.ex säger att du har fått ett arv på 10 miljoner så är det inte sant.


För att skydda dig
Kör Windows 10 och Onedrive gå in på Defender och se till att allt är OK, du har då ett bra skydd mot det mesta som kan drabba dig. Kör gärna också en backup på en extern hårddisk då och då, men ha den inte inkopplad hela tiden.
Filer som du tycker är viktiga ska du ha på tre olika ställen, jag föreslår: Din dator, i molnet och en extern hårddisk.

En molntjänst är en prenumeration, dom tre stora är Microsoft med onedrive, Google med Google drive, apple med icloud och Dropbox. Det finns många fler men dessa är dom största i Sverige som vänder sig till småföretag och privatpersoner.

Det finns många antivirusprogram, jag tycker att man ska köra med det inbyggda Defender i din Windows 10.
 

Om du har blivit drabbad av virus som är besvärligt kan du ladda ner en startbar
skiva och rensa här eller besök säkerhetscenter hos MS här.